A mindennapi életünkben egyre nagyobb teret hódít a kép és grafika szerkesztése, ám nagyon nehéz megtalálni azt a programot, ami minden igényünket ki tudja elégíteni. Ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk például egy minőségi névjegykártyát létrehozni, elég sok időnket el tudja venni a programok letöltése és telepítése. Ennek elkerülése érdekében hoztunk el öt ingyenes online szerkesztőt, amik közül biztosan mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt.

GrafitX

https://grafitx.com

Egy új online szerkesztő, amelynek segítségével egyszerűen tudunk grafikákat készíteni, például posztereket, logót, étlapot, névjegykártyát, esküvői meghívót és számos más egyedi szerkesztést, méghozzá ingyen.
Többféle sablon áll rendelkezésre a szerkesztés során, amik közül válogathatunk. A legtöbb oldaltól eltérően a sablonok teljesen ingyenesek. A szerkesztéshez szükséges képek feltölthetőek URL-ből, Facebook-ról, webkameráról, mindamellett adott az oldalon a Pixabay és az Unsplash gyűjteménye ahonnan kb. 1.5 millió kép közül lehet kedvünk szerint választani. A szövegek szerkesztéséhez több mint ezerféle betűtípus áll rendelkezésünkre. A programmal külön kezelhetjük a rétegeket. Használata a kezdő felhasználóknak is egyszerű, átlátható.

Előnyök: 100%-ban ingyenes, nincs semmilyen regisztráció, folyamatosan bővülnek a funkciói és mobilon is tökéletesen használható.

Hátrányok: Egyenlőre a képek méretezése nem lehetséges, sok a reklám ablak.

Ajánljuk: Grafikai tapasztalattól függetlenül ajánljuk mindenkinek aki egy ingyenes, egyszerűen kezelhető szerkesztőt keres.

 

Snappa

https://snappa.com

Ha egyedi grafikára van szükséged akár a blogodhoz, hirdetésekhez, vagy a közösségi médiádhoz, a Snappával egyszerűen eltudod készíteni.
Az ingyenes verzió 200 betűtípust, több mint félmillió stockfotót és 70.000 vektoros ábrát kínál fel. Minden hónapban 5 fájl letölthető ingyen, viszont ha a prémium verziót választod, akkor mindössze 10 dollárért korlátlan letöltés áll a rendelkezésedre.

Előnyök: Előnye, hogy a megvásárolható csomagban még sok más sablon és egyéni betűtípus is található az alapokon felül.

Hátrányok: Szükséges hozzá regisztráció , és korlátozott az ingyenesen letölthető képek száma.

Ajánljuk: Olyanoknak ajánljuk, akik a hasonló képszerkesztőket, mint a Canva, előnyben részesítik.

 

BeFunky

https://www.befunky.com

A BeFunky felülete két részből áll. Ez egyszerre egy könnyen kezelhető szerkesztő és egy kollázs készítő is. Egy gombnyomással már el is kezdhetjük használni, nincs szükség regisztrációra.
A program logikus felépítése rendkívül egyszerűvé teszi a használatát. Az alapvető képmanipuláló eszközök mellett, lehetőség van bőrretusálásra, a nem kívánt részletek eltüntetéséré, vagy épp klónozásra. A szerkeszteni kívánt képeket nem csak a gépünkről tallózhatjuk be, de felhasználhatjuk az online képgyűjteményünk fotóit ( Picasa, Flick), vagy épp a közösségi médián posztolt tartalmat és akár a webkamera képét is. Az elkészült anyagot ezekre a megosztókra is kimenthetjük.

Előnyök: Több funkció adott, a használatához nem kell regisztrálnunk.

Hátrányok: Nehéz a fálj méretét 200Kb-nál kisebbre menteni.

Ajánljuk: A program előnyeit a bloggerek és a rendszeresen posztolók tudják igazán kihasználni.

 

Piktochart

https://piktochart.com

Ez egy különleges program. Segítségével akár egy laikus is képes a manapság egyre felkapottabb infografikák elkészítésére.
Az infografika a kép, a szöveg és a rajz kombinációja. Feladata, hogy egyszerűen szemléltesse és megmagyarázza az egyes fogalmakat.
Nincs szükség tervező, vagy dizájner szakemberre, látványos anyag készülhet meglepően rövid idő alatt ennek a programnak a segítségével.
Akár egy teljesen új ötletet akarunk megvalósítani, akár a beépített sablonokat és témákat használjuk, egyszerű dolgunk van. Kiválaszthatjuk a szöveg méretét, hátterét, a színeket. A szerkesztőben kép hozzáadására is van lehetőség. Effektekkel tehetjük még látványosabbá a munkánkat.

Előnyök: egyszerű szerkesztés, beimportálhatunk excel állományokat

Hátrányok: kötött lehetőségek, nagyon hasonlít az Infogr oldalához

Ajánljuk: Kezdő dizájnereknek, mindazoknak akik szakember segítsége nélkül szeretnének saját infografikát készíteni.

 

Pixlr

https://pixlr.com

Az egyik legjobb online szerkesztő. Gyakorlatilag mindent tud, ami a haladó képszerkesztéshez kell és teljesen ingyenes.
A Photoshopra igen csak emlékeztető kezelőfelület egyfajta PS Light-ot takar. A szerkesztő ablakok és paletták mozgathatók és méretezhetőek. A program számos funkciói közül kiemelném a korrekciós eszközöket, különféle szűrőket, a history szolgáltatást, a fejlett rétegkezelést, a rétegstílusokat, valamint külön rétegenként is menthető képformátumot.
Az egyszerűbb feladatokhoz, ott a Pixlr Express és ha csak egy Instagram effektet, vagy épp kollázst szeretnénk csinálni, használjuk a szintén online Pixlr-o-maticot. Ez a két program iOS és Androidos mobilokra is letölthető.

Előnyök: a képeket azonnal szerkeszthetjük, a Photoshohoz hasonló szerkesztő felület

Hátrányok: a limitált méretű munkaterületet említeném

Ajánljuk: Akiknek egy sok funkcióval ellátott, gyors online képszerkesztőre van szükségük.